Aansprakelijkheid reisorganisatie

Aansprakelijkheid reisorganisatie

Als u een reis hebt geboekt bij een reisbureau in Nederland en een ongeval krijgt, in Nederland of in het buitenland, kunt u uw letselschade meestal claimen bij het reisbureau. Er is dan sprake van aansprakelijkheid van de reisorganisatie. De reisorganisatie is dan in beginsel verplicht uw letselschade te vergoeden.

Als u uw vakantie of reis heeft geboekt via een reisorganisatie of u werd vervoerd in een Nederlandse bus, dan bestaan er bijzondere aansprakelijkheidsregels. Uw letselschade kan dan voor rekening komen van de reisorganisatie die de reis voor u heeft geboekt of geregeld.

Aansprakelijkheid reisorganisatie nader toegelicht

Volgens artikel 7:511 BW is de reisorganisator van de door u geboekte georganiseerde pakketreis in beginsel aansprakelijk voor de letselschade die u tijdens uw reis hebt opgelopen. Het betreft dan bijvoorbeeld letsel ontstaan door:

  • het eten van bedorven vlees in uw all-in vakantieverblijf;
  • het struikelen over een ondeugdelijke weg of stoep op het onverlichte pad naar uw vakantiehuis;
  • een verkeersongeval met de door de reisorganisatie georganiseerde bus naar uw vakantiebestemming;
  • een ongeluk tijdens de in het reisprogramma opgenomen jeepsafari.

De reisorganisatie is niet aansprakelijk als uw letsel is ontstaan door toedoen van iemand anders die niet door de reisorganisatie is ingeschakeld of als sprake is van overmacht.

Er bestaan diverse rechterlijke uitspraken die gaan over de aansprakelijkheid van de reisorganisatie. Als de reisorganisatie aansprakelijk is voor het ongeval, hebt u recht op vergoeding van uw letselschade. Het is dan nodig de reisorganisatie hiervoor aansprakelijk te stellen.

De Letselschade Helpdesk helpt u graag. Voor gratis en pro deo rechtshulp of advies verzoeken wij u het aanmeldingsformulier in te vullen. Zodoende kunnen wij beoordelen welke gespecialiseerde letselschadeadvocaat binnen ons netwerk het meest geschikt is om uw zaak te behandelen. Na het versturen van het aanmeldingsformulier zal er binnen één werkdag contact met u worden opgenomen voor een gratis advies.