Affectieschade

Affectieschade

Vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld. Een naaste of nabestaande kan in aanmerking komen voor een vergoeding van affectieschade als de schadeveroorzakende gebeurtenis heeft plaatsgevonden op of na 1 januari 2019. In het Besluit vergoeding affectieschade is geregeld wat de hoogte is van de affectieschadevergoeding. Daarbij is o.a. bepalend of het slachtoffer ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen of overleden is. En ook de nauwheid van de relatie tussen de naaste/nabestaande en het slachtoffer is van belang.

Vergoeding van affectieschade voor naasten

Ten eerste kan een vergoeding van affectieschade toekomen aan naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel. Dit is geregeld in art. 6:107 BW. Het betreft een erkenning van verdriet, omdat iemands naaste ernstige beperkingen heeft opgelopen door een gebeurtenis waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Dit ernstige en blijvende letsel kan zowel van lichamelijke als psychische aard zijn. De impact van het letsel op het leven van de naaste is van belang bij de vraag of er recht bestaat op vergoeding van affectieschade. Het moet dus gaan om zeer ernstig en/of psychisch letsel bij het slachtoffer.

Vergoeding affectieschade voor nabestaanden

Ten tweede kan een vergoeding van affectieschade toekomen aan nabestaanden van een slachtoffer dat door een ongeluk is overleden. Dit is geregeld in art. 6:108 BW. Het betreft een erkenning van het verdriet voor het moeten missen van een naaste die is overleden door een gebeurtenis waarvoor iemand anders aansprakelijk is.

Hulp nodig bij het claimen van een vergoeding voor affectieschade?

Een in letselschade gespecialiseerde advocaat is op de hoogte van deze regels en weet hoe deze worden toegepast.

De Letselschade Helpdesk helpt u graag. Voor gratis en pro deo rechtshulp of advies verzoeken wij u het aanmeldingsformulier in te vullen. Zodoende kunnen wij beoordelen welke gespecialiseerde letselschadeadvocaat binnen ons netwerk het meest geschikt is om uw zaak te behandelen. Na het versturen van het aanmeldingsformulier zal er binnen één werkdag contact met u worden opgenomen voor een gratis advies.

Aanmeldformulier

Vul het aanmeldingsformulier zo volledig mogelijk in.
Binnen 24 uur zullen wij contact met u opnemen.

  • Gegevens ongeval

  • MM slash DD slash JJJJ
  • Uw gegevens

    Met het gebruiken van dit formulier ga je akkoord met de inhoud van onze privacy policy en disclaimer en het opslaan en verwerken van de door jou opgegeven gegevens zoals aangegeven in onze privacy policy.

Samenwerken?

Wilt u als letselschadeadvocaat met ons samenwerken? Klik rechts dan op het aanvraagformulier. Als wij binnen uw regio onvoldoende advocaten beschikbaar hebben, dan zullen wij vervolgens contact met u opnemen.

Interessante artikelen

Letselschade, het is de meest complexe vorm van schade die er is. Waarom kiezen voor een advocaat in plaats van een jurist of belanghartiger?