Letselschade ondernemer

Letselschade ondernemer

Een ondernemer (zoals een zzp’er met een eenmanszaak of een directeur-grootaandeelhouder van een B.V.) kan letselschade oplopen, bijvoorbeeld door een aanrijding in het verkeer of in de uitoefening van zijn werkzaamheden als hij als zzp’er is ingehuurd door een ander bedrijf of zelfstandige.

Bij inkomensverlies van een ondernemer als gevolg van een ongeval dient de hypothetische (netto) inkomenssituatie zonder ongeval vergeleken te worden met de feitelijke (netto) inkomenssituatie na het ongeval. Het verschil daartussen betreft de netto schade (d.w.z.. het verlies aan arbeidsvermogen) die vergoed moet worden. Het salaris alleen is echter geen basis om het verlies aan arbeidsvermogen van de directeur-grootaandeelhouder (dga) vast te stellen, aangezien bij een BV doorgaans tevens sprake is van vennootschapswinst.

Letselschade berekenen bij een ondernemer

Om de letselschade van een ondernemer te kunnen berekenen dienen meestal tevens een rekenkundige en een bedrijfseconoom te worden ingeschakeld.

Een (bedrijfs)econoom maakt een bedrijfseconomische analyse, om de schade wegens het verlies aan arbeidsvermogen in kaart te brengen en om het verhaal achter de cijfers in de beschikbare resultatenrekeningen te duiden. Door middel van een dergelijk bedrijfseconomisch onderzoek kan het hypothetische inkomen van de ondernemer worden bepaald in de situatie dat de ondernemer geen ongeval had gehad, aan de hand van de IB-aangiften en –aanslagen en jaarrekeningen over (bij voorkeur) de afgelopen 5 jaren, daarbij mede rekening houdend met o.a. productiecapaciteit, marktontwikkelingen, CPI-indexering aangaande het verloop van de inflatie, branchestatistieken van bijv. het CBS aangaande o.a. de hypothetische omzetontwikkeling, alsmede met de specifieke ondernemerskwaliteiten van de betreffende ondernemer.

Een rekenkundige berekent aan de hand van de bedrijfseconomische analyse van de bedrijfseconoom het verlies aan arbeidsvermogen van de ondernemer, aangezien hij als slachtoffer moet worden teruggebracht in de positie waarin hij zou hebben verkeerd zonder het ongeval.

De Letselschade Helpdesk helpt u graag. Voor gratis en pro deo rechtshulp of advies verzoeken wij u het aanmeldingsformulier in te vullen. Zodoende kunnen wij beoordelen welke gespecialiseerde letselschadeadvocaat binnen ons netwerk het meest geschikt is om uw zaak te behandelen. Na het versturen van het aanmeldingsformulier zal er binnen één werkdag contact met u worden opgenomen voor een gratis advies.

Aanmeldformulier

Vul het aanmeldingsformulier zo volledig mogelijk in.
Binnen 24 uur zullen wij contact met u opnemen.

  • Gegevens ongeval

  • MM slash DD slash JJJJ
  • Uw gegevens

    Met het gebruiken van dit formulier ga je akkoord met de inhoud van onze privacy policy en disclaimer en het opslaan en verwerken van de door jou opgegeven gegevens zoals aangegeven in onze privacy policy.

Samenwerken?

Wilt u als letselschadeadvocaat met ons samenwerken? Klik rechts dan op het aanvraagformulier. Als wij binnen uw regio onvoldoende advocaten beschikbaar hebben, dan zullen wij vervolgens contact met u opnemen.

Interessante artikelen

Letselschade, het is de meest complexe vorm van schade die er is. Waarom kiezen voor een advocaat in plaats van een jurist of belanghartiger?